Οι σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί για την νηστεία.
/
/
Οι σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί για την νηστεία.

Οι σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί για την νηστεία.

Η Σαρακοστή θεωρείται η μεγαλύτερη νηστεία της χριστιανικής πίστης και όχι άδικα αφού διαρκεί 7 περίπου εβδομάδες. Η νηστεία αυτή αποκλείει από την διατροφική καθημερινότητα όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης ( κρέας, κοτόπουλο,ψάρι, αυγα, γαλάκτοκομικά) και χαρακτηρίζεται από αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σπόρων και δημητριακών

Πέρα από τους θρησκευτικούς λόγους πολλοί βρίσκουν την νηστεία και σαν μια αφορμή για αποτοξίνωση από το κρέας. Ωστόσο παρά τα ωφέλη που έχει για την υγεία (που είναι αρκετά!!!), πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος της υπερβολής. Συχνά η αυξημένη κατανάλωση υδατάνθρακα οδηγεί σε αύξηση βάρους, καθώς και ελλειψεις σε πρωτείνη και σε θρεπτικά συστατικα όπως ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη B12 μπορεί να παρουσιαστούν. Για να αποφευχθούν τα παραπάνω και για να είναι αρκετά επωφελής για τον ανθρωπό η διατροφική αυτή νηστεία θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλοι συνδυασμόι τροφίμων και μέτρο στις ποσότητες.

Οι πρωτεΐνες των φυτικών τροφων είναι χαμηλής βιολογικής αξίας σε σχέση με αυτές των ζωικών, αυτό σημαίνει ότι δεν περιέχουν όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τις λειτουργίες του οργανισμού. Για αυτό το λόγο καλό είναι να συνδυάζουμε την κατανάλωση κάποιων τροφίμων ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε όλα τα αμινοξέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 16 τροφές πηγές πρωτεϊνης, για νηστεία ή φυτοφαγία.
Οι πιο δημοφιλείς συνδυασμό είναι οι εξής:

Όσπρια με δημητριακά : το γνωστό σε όλους μας φακόρυζο ( φακές με ρύζι), ρεβίθια με ρύζι
Όσπρια με ξηρούς καρπούς ή παράγωγα αυτών : φασόλια με καρύδια ή ρεβίθια με 1 κ σ ταχίνι, φασόλια με σουσάμι
Δημητριακά με ξηρούς καρπούς ή παράγωγα αυτών : πλιγούρι με καρύδια, ρύζι με σουσάμι, μακαρόνια με σάλτσα από ταχίνι, ταχινόσουπα με ρύζι, νιφάδες βρώμης και αμύγδαλα
Ιδανικα προτείνεται και η κατανάλωση θαλασσινών 2 φορές την εβδομάδα, που είναι καλή πηγή πρωτεινων υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνης Β12.

ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί να συνδυάσεις το ρύζι με τα όσπρια;
Τέλος για να αποφύγουμε τις ελλειψεις που αναφέραμε πραπάνω καλό είναι να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή:

πηγές φυτικού ασβεστίου ( σουσάμι, αμύγδαλα, σκουρόχρωμα λαχανικα, μπροκολο, σπανάκι καθώς και εμπλουτισμένα με ασβέστιο φυτικά τροφιμα χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη) ,
πηγές φυτικού σιδήρου (Κινόα, βρώμη, κεχρί, σουσάμι, κουκουνάρια, σταφίδες, ξερά βερίκοκα σπανάκι, φακές )
Πρόσληψη βιταμίνης D: επαρκή έκθεση στον ήλιο,τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D
Β12: θαλασσινά και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει να νηστέψουμε και την ψυχή μας από τις κακές/ τοξικές συνήθειες και όχι μόνο το σώμα. Προσοχή! Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας πάντα συμβουλευόμαστε τον θεράποντα γιατρο μας.

Καλη Σαρακοστή σε όλους!
Χριστίνα Καρτσωνάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart