Διατροφικά λάθη που κάνεις και όχι μόνο δεν αδυνατίζεις αλλά παχαίνεις κιόλας Ερμιόνη ΣαρρήΕρμιόνη Σαρρή
/
/
Διατροφικά λάθη που κάνεις και όχι μόνο δεν αδυνατίζεις αλλά παχαίνεις κιόλας Ερμιόνη ΣαρρήΕρμιόνη Σαρρή

Διατροφικά λάθη που κάνεις και όχι μόνο δεν αδυνατίζεις αλλά παχαίνεις κιόλας Ερμιόνη ΣαρρήΕρμιόνη Σαρρή

Είσαι σε φάση δίαιτας, προσέχεις τα πάντα, δεν καταναλώνεις αλκοόλ, δεν τρως γλυκά , γυμνάζεσαι και όταν ανεβαίνεις στην ζυγαριά (η ώρα της κρίσης….) όχι μόνο δεν έχεις χάσει βάρος, αλλά έχεις τσιμπήσει και ένα κιλάκι;
Μην σε πιάνει πανικός. Aν δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο ή δεν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή που να προκαλεί κατακράτηση ή αύξηση βάρους, τότε απλά κάτι σου έχει ξεφύγει. Μήπως η λύση βρίσκεται σε κάτι από τα παρακάτω;
1.Πίνεις πολλά ροφήματα γλυκά. Mπορεί να έχεις αντικαταστήσει την λευκή ζάχαρη με καστανή αλλά μην ξεχνάς πως και οι δύο προσδίδουν τις ίδιες θερμίδες. Αυτό που αλλάζει είναι η ποιότητα, η επεξεργασία και τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει η κάθε μία. Αν λοιπόν στην προσπάθεια σου να μην φας, προτιμάς να πιείς 3 καφέδες μέτριους και 2 ροφήματα με 1 κουταλίτσα μαύρη ζάχαρη τότε πρέπει να σε πληροφορήσω ότι έχεις ξεπεράσει ήδη τις 160 θερμίδες επιπλέον την ημέρα. Γιατί δεν δοκιμάζεις σιγά σιγά να αφαιρέσεις την ζάχαρη από τα ροφήματά σου; Πέρα από τα οφέλη στην γραμμή σου, θα δες και οφέλη στην υγεία σου καθώς η ζάχαρη δρα εθιστικά, δηλαδή όσο πιο πολύ την καταναλώνουμε τόσο και την επιθυμούμε.

2.Επιλέγεις σαλάτες που λειτουργούν ως θερμιδικές βόμβες. Πόσες φορές δεν έχεις επιλέξει αντί για φαγητό να φας μόνο μία σαλατούλα; Και για να σε κρατήσει- καθώς δεν θα φας τίποτα άλλο ως κύριο γεύμα-, προσθέτεις εκτός από τα λαχανικά, κρουτόν, καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, παντζάρια, πατάτα βρασμένη ή λίγες πένες, τυράκι ( full fat) και στο τέλος θα την περιχύσεις και με ένα dressing ελαφρώς ενισχυμένο και με λίγο λαδάκι παραπάνω για την γεύση. Δυστυχώς, αυτή η σαλάτα μπορεί να ξεπερνάει σε θερμίδες και ένα κανονικό πιάτο φαγητό. Αν δεν την φτιάχνεις η ίδια και την παραγγέλνεις, τότε είναι που μπορούν να προστεθούν και άλλες νοστιμιές όπως αλλαντικά, τηγανισμένο κοτόπουλο και πολύ πολύ αλάτι. Άρα, η μισή ώρα διάδρομο δεν αρκεί για να κάψεις τις θερμίδες που έχεις καταναλώσει σε αυτό το γεύμα. Για να αποφύγεις όλα τα παραπάνω προτίμησε να καταναλώνεις σαλάτες που έχεις φτιάξει μόνη σου και που περιέχουν τα λαχανικά που προτιμάς, κάποια άπαχη πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ψάρι, τόνο ή αβγό με 2-3 κουταλιές της σούπας κρουτόν ολικής άλεσης και μία κουταλιά της σούπας λάδι. Τέλος αντί για κάποιο βαρύ dressing, δοκίμασε μπαλσάμικο ή μηλόξυδο ή απλά λεμόνι.

3.Τρως μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Πόσες φορές δεν γυρνάς εξαντλημένη σπίτι από μια κουραστική ημέρα, ανοίγεις την τηλεόραση και κάθεσαι να φας. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν τρώμε μπροστά από μία οθόνη καταναλώνουμε 20% περισσότερες θερμίδες από όσες θα παίρναμε αν τρώγαμε το γεύμα στο τραπέζι. Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει αν τρως μπροστά στον υπολογιστή είτε είσαι στο σπίτι, είτε στην δουλειά σου. Η λύση είναι όταν τρως να αφιερώνεσαι αποκλειστικά στο φαγητό που καταναλώνεις εκείνη την στιγμή. Κάνε στην άκρη τον υπολογιστή και αφιέρωσε 20 λεπτά τουλάχιστον για το γεύμα σου. Μόνο έτσι θα μπορείς να έχεις ακριβής αντίληψη για το τι καταναλώνεις. Μάσα το αργά και απόλαυσε το.

4.Παραλείπεις γεύματα και μένεις πολλές ώρες νηστική. Το να ξεχάσεις να κάνεις κάποιο γεύμα μέσα στην ημέρα επειδή δεν πεινάς, μπορεί να συμβεί, άλλωστε πόσες φορές έχουμε πει πως είναι καλό να μάθουμε να ακούμε τον οργανισμό μας και τα σήματα που μας στέλνει σχετικά με την πείνα ή το κορεσμό. Το να θεωρείς όμως, ότι αν παραλείψεις το δεκατιανό ή το απογευματινό θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις πιο γρήγορα τότε μάλλον θα δεις να συμβαίνει το ανάποδο. Στο επόμενο γεύμα θα φας μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, χωρίς να το καταλάβεις. Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθάνε όχι μόνο να μην πεινάς και να τρως μικρές ποσότητες αλλά να είναι ο οργανισμός σε εγρήγορση και κατά την διαδικασία της πέψης να καίγονται περισσότερες θερμίδες.

Κάποιο από τα παραπάνω είναι γνώριμο σε εσένα; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να υιοθετήσεις μια υγιεινή συνήθεια ως τρόπο ζωής και όχι ευκαιριακά για το διάστημα που κάνεις δίαιτα, και το σώμα σου να είσαι σίγουρη πως θα σε ανταμείψει.

Καρτσωνάκη Χριστίνα
Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart