Εσύ ξέρεις ποιος είναι ο «μαύρος χρυσός» της διατροφής και πώς θα τον καταναλώσεις;
/
/
Εσύ ξέρεις ποιος είναι ο «μαύρος χρυσός» της διατροφής και πώς θα τον καταναλώσεις;

Εσύ ξέρεις ποιος είναι ο «μαύρος χρυσός» της διατροφής και πώς θα τον καταναλώσεις;

Τα οφέλη του πολλά και… αδυνατιστικά!

Tο φαγόπυρο, άρχισε να γίνεται πιο διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια, μια τροφή που όχι άδικα ανήκει στα «superfoods» και αξίζει να την εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο καθώς τα οφέλη για την υγεία είναι αρκετά. Προέρχεται από τις ασιατικές χώρες όπου οι πολίτες απολαμβάνουν ζυμαρικά (τα γνωστά noodles), φτιαγμένα από αλεύρι φαγόπυρου. Θα ακούσεις να το αποκαλούν και «μαύρο σιτάρι» καθώς οι καρποί του έχουν τριγωνικό σχήμα και καφέ χρώμα. Αυτός ο μικρός σπόρος θεωρείται «ψευδο-δημητριακό» καθώς μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τα δημητριακά πρωινού σου, το ρύζι ή την πατάτα στα γεύματά σου. Στο εμπόριο μπορείς να το βρεις είτε σε μορφή -καρπού (ωμό, ψημένο) είτε αλεσμένο- σε μορφή αλευριού, είτε σε μορφή νιφάδων. Και το καλύτερο είναι πολύ εύκολο να το ετοιμάσεις, το βράζεις όπως θα έκανες με το ρύζι σε αναλογία 1 φλιτζάνι του τσαγιού φαγόπυρο προς 2 φλιτζάνια νερό. Μπορείς να το προσθέσεις στο γιαούρτι σου για πρωινό ή βραδινό μαζί με cranberries και ξηρούς καρπούς , σε σαλάτες, σούπες ή σαν συνοδευτικό στην πρωτεΐνη σου (κοτόπουλο, κρέας, ψάρι κτλ). Σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα μπορείς να βρεις και το αλεύρι από φαγόπυρο, ιδανικό για να φτιάξεις ψωμί, πίτες ακόμα και φρυγανιές, και ότι άλλο θα έφτιαχνες με τα υπόλοιπα αλεύρια.

Γιατί όμως αξίζει να το εντάξεις στο διαιτολόγιο σου;
Μάθε λοιπόν ότι το αποκαλούν «μαύρο χρυσό» καθώς το φαγόπυρο είναι ένας θάμνος ανθεκτικός στα ψυχρά κλίματα και στα φτωχά εδάφη και ανθίζει τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Μεγαλώνει τόσο γρήγορα που δεν απαιτεί συνήθως πολλά φυτοφάρμακα, άρα είναι από μόνο του «βιολογικό». Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ιδανικό για σένα που θες να διατηρήσεις την μυϊκή σου μάζα χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνεις ζωική πρωτεΐνη συνεχώς. Αν θες και να νηστέψεις , το φαγόπυρο μπορεί να σε κρατήσει χορτάτη για περισσότερη ώρα καθώς εκτός από την πρωτεΐνη είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που συμβάλουν στην ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης.

Ακόμα είναι μια τροφή με πλούσια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση καθώς περιέχει πολλά φλαβονοειδή. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως σε ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3), σε βιταμίνες Ε και Κ, ενώ περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό. Όλα τα παραπάνω μπορούν να σου προσφέρουν ένα υγιές δέρμα, δυνατά μαλλιά και νύχια καθώς έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν το νευρικό και μυϊκό σύστημα και προσφέροντας ενίσχυση της λειτουργίας του μεταβολισμού

Εκτός από τα παραπάνω, δεν περιέχει γλουτένη, επομένως μπορεί άνετα να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στην γλουτένη και από τα άτομα που για κάποιο λόγο ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη.

Και αν το τελευταίο διάστημα έχεις ξεφύγει και τα επίπεδα της χοληστερίνης σου δεν είναι και στα καλύτερα τους, το φαγόπυρο έχει παρατηρηθεί πως ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης (μειώνει τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερίνης και ανεβάζει την HDL «καλή» χοληστερίνη) και της αρτηριακής πίεσης. Οι ευεργετικές του ιδιότητες στην καρδιά οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του τόσο σε φλαβονοειδή όσο και σε μαγνήσιο.

Μετά από όλα αυτά δεν θεωρείς πως μια δοκιμή αξίζει;

Καρτσωνάκη Χριστίνα RD,Bsc, Msc Κλινικη διαιτολογος- διατροφολόγος,
Health & Wellness Coach ( diet coach- certified)

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart