Μείνε αδύνατη τρώγοντας junk food
/
/
Μείνε αδύνατη τρώγοντας junk food

Μείνε αδύνατη τρώγοντας junk food

Κανείς πια δεν μπορεί να σε κρατήσει μακριά από το burger σου!

Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση, όταν γυρίζεις κουρασμένη και πεινασμένη από την δουλειά από ένα cheeseburger με τηγανιτές πατάτες ή 1 τυλιχτό σουβλάκι;
Εκείνες τις ώρες ξεχνάς και τα 2-3 κιλάκια που θες να χάσεις και την δίαιτα που θες να ξεκινήσεις από Δευτέρα (Oops, σήμερα δηλαδή;) και όλα. Και δυστυχώς αυτό δεν γίνεται 1-2 φορές τον μήνα αλλά υπάρχουν εβδομάδες που μπορεί να φας και 2-3 φορές «junk» γεύματα ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα. Μπορεί να ξεκινήσεις το πρωί με μία σφολιάτα , να φας ένα τυλιχτό με γύρο το μεσημέρι στο γραφείο και το βράδυ να συναντήσεις τις φίλες σου για πίτσα και ταινία. Θες να αναφέρω και άλλες θερμιδικές βόμβες που καταναλώνεις μέσα στην εβδομάδα, όπως σάντουιτς, μπαγκέτες, μακαρονάδες, προτηγανισμένες πατάτες και άλλα πολλά που ανήκουν στην κατηγορία του «γρήγορου» φαγητού;
Ξέρεις καλά όλα τα αρνητικά που προκαλούν όλα τα παραπάνω τόσο στην γραμμή σου όσο και στην υγεία σου, άλλα όταν σε πιάνει η επιθυμία για κάτι τέτοιο είναι ασυγκράτητη. Το επιβεβαιώνουν και οι έρευνες πως το fast food είναι εθιστικό. Αν λοιπόν, συνεχίζεις να επιθυμείς να συνοδεύεις το club sandwich σου με μια μεγάλη μερίδα προτηγανισμένες πατάτες ενώ ξέρεις ότι σου προσδίδει 380 θερμίδες και 13-36% κορεσμένα λιπαρά , τότε σημαίνει πως δεν είσαι σε φάση να κόψεις το junk food, οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προσαρμόσεις τις επιλογές σου σε πιο διαιτητικές «μορφές».

Το εθνικό φαγητό των ελλήνων το σουβλάκι δοκίμασε να το συνοδεύσεις με πίτα αλάδωτη και γέμισε το με λαχανικά, μαρούλι, ντομάτα , κρεμμύδι. Το καλαμάκι κοτόπουλο ( 130 θερμίδες) και το καλαμάκι χοιρινό ( 180 θερμίδες) αποτελούν ιδανικότερες επιλογές από το γύρο ή το κεμπάπ. Αν υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξεις πίτα ολικής άλεσης ακόμα καλύτερα γιατί θα σε κρατήσει για αρκετές ώρες χορτάτη. Επίσης αντί για τις διάφορες σως με μαγιονέζα, το τζατζίκι αποτελεί μια καλύτερη επιλογή έχοντας ως βάση το γιαούρτι , ενισχύοντας το γεύμα σου με πρωτεΐνη. Όσον αφορά τις τηγανιτές πατάτες, αφού μέσα στο τυλιχτό τις περισσότερες φορές ούτε τις καταλαβαίνεις, είσαι σίγουρη ότι τις θες; Λιγότερη ένοχη επιλογή από το μενού του σουβλατζίδικου αποτελούν τα 2 καλαμάκια κοτόπουλο με πράσινη σαλάτα (ζήτησε το λάδι και το αλάτι να το προσθέσεις εσύ). Υπό αυτές τις συνθήκες το παραπάνω αποτελεί ιδανικό γεύμα και για δίαιτα.

Αν η αδυναμία σου είναι τα burgers, εκεί ισχύει ο κανόνας : Όσο περισσότερα υλικά τόσο το χειρότερο. Μπορείς να υπολογίσεις και μόνη σου τις θερμίδες , αρκεί να ξέρεις πως το απλό burger( ψωμάκι διπλό + μπιφτέκι+ κέτσαπ) σου προσδίδει 245 θερμίδες – χωρίς τις πατάτες βέβαια. Προσπάθησε, λοιπόν , να αποφεύγεις όλα τα άλλα θερμιδογόνα «υλικά» και να συνοδεύεις το burger σου με μια απλή σαλάτα χωρίς κρουτόν, bacon, dressing και τυριά.

Για όσες είναι φαν του club sandwich τα νέα είναι δυσάρεστα, μαζί με τις πατάτες και το αναψυκτικό ίσως ξεπερνά τις θερμίδες που δικαιούσαι να προσλαμβάνεις ημερησίως για να χάσεις βάρος. Αυτό που μπορείς να κάνεις, λοιπόν, είναι να συνοδέψεις τα τριγωνάκια με πράσινη σαλάτα και να ζητήσεις το λευκό ψωμί να αντικατασταθεί με ολικής άλεσης χωρίς bacon και τα υπόλοιπα υλικά να αντικατασταθούν με light προϊόντα όπως γαλοπούλα, κίτρινα τυριά με χαμηλά λιπαρά και μαγιονέζας light. Πίστεψε με δεν θα καταλάβεις και μεγάλη διαφορά στην γεύση.

Για το τέλος αφήσαμε την πίτσα, οπού αν είναι σπέσιαλ μπορεί κάθε κομμάτι να σου προσδώσει 300-400 θερμίδες. Άρχισε να προτιμάς αυτές με την λεπτή ζύμη ( κάτι ξέρουν και οι φίλοι μας οι Ιταλοί) και επέλεξε να την γεμίσεις με λαχανικά -μανιτάρια, ελιές, πιπεριές, ντομάτα που μπορούν να δώσουν μια πιο μεσογειακή γεύση στην πίτσα σου και να την «ελαφρύνουν» 100-150 θερμίδες. Καθόλου άσχημα!

Δοκίμασε τις παραπάνω ιδέες όταν παραγγέλνεις το αγαπημένο σου fast food και δεν θα δεις την ζυγαριά σου να ανεβαίνει.

Καρτσωνάκη Χριστίνα
Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart