Το «ιερό βιβλίο» των dos & don’ts του διατροφικού μαραθωνίου της Τσικνοπέμπτης
/
/
Το «ιερό βιβλίο» των dos & don’ts του διατροφικού μαραθωνίου της Τσικνοπέμπτης

Το «ιερό βιβλίο» των dos & don’ts του διατροφικού μαραθωνίου της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και ως γνήσιοι Έλληνες και θα φάμε και θα πιούμε και θα την γιορτάσουμε με τα όλα της…. Αν και εθιμοτυπικά η ημέρα αυτή μας προετοιμάζει για τον ερχομό της νηστείας της Σαρακοστής- πλέον την χρησιμοποιούμε σαν αφορμή για να φάμε λίγο παραπάνω… άλλη μία «cheat day» από τη δίαιτα.
Αν δε θες φέτος να παρεκτραπείς ώστε την επόμενη μέρα να κλείνει το κουμπί του skinny jean σου χωρίς να ρουφιέσαι (#storyofourlives), μην ανησυχείς, σου έχουμε την λύση.
Δες αναλυτικά τι πρέπει να κάνεις και τι να αποφύγεις από το «τσιμπούσι» της Τσικνοπέμπτης.

Don’ts:

-Η ημέρα πήρε το όνομά της από την τσίκνα που αναδίδει το κρέας όταν ψήνεται, τυροπιτάκια, μεζέδες, σαγανάκια, πατάτες και άλλα τηγανιτά και θερμιδογόνα εδέσματα δεν έχουν θέση στην κοιλιά σου. Στο τραπέζι, σίγουρα ναι. Απόφυγε τα όσο μπορείς καθώς θα σε φορτώσουν λίπος και θερμίδες .

-Απόφυγε να προσθέσεις στα πιάτα σου έξτρα αλάτι καθώς τη γεύση μπορείς να την κερδίσεις και με τα μπαχαρικά ή το λεμόνι. Ρίξε άφθονο λεμόνι , το όποιο είναι γευστικότατο και ωφελεί και την υγεία σου αφού σε προστατεύει από τις χημικές ουσίες που παράγονται στο κρέας από το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες .Άλλωστε, είτε τρως σε κάποιο εστιατόριο, είτε παραγγείλεις τα κλασικά σουβλάκια, έχουν ήδη αρκετό αλάτι….

-Μην πιεις σαν να μην υπάρχει αύριο… και φυσικά σκέψου τον πονοκέφαλο της επόμενης ημέρα μετά από το hangover. Αν ούτε με αυτό σε πείσαμε, σκέψου τα γραμμάρια λίπους που θα φορτωθείς και πόση ώρα θα χρειαστεί να τρέχεις πάνω στο διάδρομο για να κάψεις όλα αυτά τα ποτήρια μπύρας που κατανάλωσες.

-Μην μείνεις όλη την ημέρα νηστική για να φας το βράδυ, καθώς εν τέλει θα πέσεις με τα μούτρα στο ψωμί και στα ορεκτικά μόλις καταφτάσουν στο τραπέζι.

Dos

Και επειδή μάλλον σε αγχώσαμε με τις απαγορεύσεις, υπάρχουν και πράγματα που μπορείς να κάνεις και να απολαύσεις την Τσικνοπέμπτη σου:

-Συνόδεψε το γεύμα σου με άφθονο νερό που θα σε ενυδατώσει και θα σε βοηθήσει να χορτάσεις πιο γρήγορα. Αν δεν θες να χαλάσεις το χατίρι της παρέας 1-2 ποτηράκια κρασί ή μπίρα είναι αρκετά. Αν δεν πίνεις αλκοόλ, κάποιο αναψυκτικό light μπορεί να είναι η εξαίρεση της βραδιάς. Άντε, επειδή είναι Τσικνοπέμπτη.

-Το απόγευμα μην παραλείψεις τα φρούτα και το γιαούρτι σου ώστε να μπορείς να είσαι επιλεκτική στο βραδινό τραπέζι.

-Τρώγε αργά, κάνε παύσεις για συζήτηση και δώσε έμφαση στην παρέα και όχι στο φαγητό. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου για σωστή πέψη, έτσι θα καταφέρεις να σηκωθείς ανάλαφρη από το τραπέζι, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξεις το κουμπί από το παντελόνι όπως έκανες πέρσι…. Θυμάσαι;

-Ξεκίνα με σαλάτα, γέμισε το πιάτο σου με άφθονα λαχανικά, ψητά , ωμά ή βραστά είναι πάντα το καλύτερο ορεκτικό. Πλούσια σε φυτικές ίνες, θα σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Αν προσέξεις τα λάδια και τα dressings, τα λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες. Και αν θες να γευτείς κάτι ιδιαίτερο, παράγγειλε λαχανικά που δεν τα τρως συχνά, όπως μανιτάρια πλευρώτους, παντζάρια ή λαχανικά στη σχάρα που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο

-Αφαίρεσε το ορατό λίπος από το πιάτο σου. Επίλεξε κρέας από κοτόπουλο ή πουλερικά ή τουλάχιστον λιγότερο λιπαρές μορφές κόκκινου κρέατος όπως ψαρονέφρι ή το « μήλο» από την χοιρινή μπριζόλα. Ένα, δύο παϊδάκια για την γεύση είναι αρκετά. Όλα άλλωστε μια ιδέα είναι, όπως λέει και μία ψυχή.

-Χόρεψε και γέλασε όσο περισσότερο μπορείς. Είναι γεγονός πως η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει βαρύνει αρκετά, οπότε δες την Τσικνοπέμπτη ως αφορμή να γελάσεις και να ξεφύγεις από την καθημερινότητα. Άσε στην άκρη τις διατροφικές υπερβολές και προσπάθησε να χορέψεις και να γελάσεις με την ψυχή σου, αφού έτσι μάλιστα παράγονται οι ενδομορφίνες ( οι ορμόνες της χαράς) και τις έχεις ανάγκη!

Για το τέλος αφήσαμε το γλυκό. Αν δεν έχεις την επιλογή για κάτι πιο υγιεινό όπως φρούτα ή κανένα γιαούρτι με λίγο γλυκό του κουταλιού,1-2 κουταλιές από οποιοδήποτε γλυκό είναι πάνω στο τραπέζι είναι υπεραρκετές για να ικανοποιηθεί ο ουρανίσκος. Την επόμενη ημέρα προσπάθησε να επανέλθεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα και επίλεξε ένα γεύμα πλούσιο σε όσπρια , λαχανικά ή ψάρι. Άλλωστε, το κόκκινο κρέας την εβδομάδας το κατανάλωσες ήδη.

Καλή διασκέδαση!!!

Καρτσωνάκη Χριστίνα
Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart