Πανελλήνιες και σωστή διατροφή
/
/
Πανελλήνιες και σωστή διατροφή

Πανελλήνιες και σωστή διατροφή

Οι πανελλήνιες ξεκίνησαν και το άγχος παιδιών και γονιών έχει εκτοξευθεί.  Σε αυτές τις δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις, η διατροφή των μαθητών μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην καλύτερη απόδοσή τους και κατ’ επέκταση σε καλύτερα αποτελέσματα.

1. Πρώτα από όλα, όλα ξεκινούν με ένα καλό πρωινό. Ο σκέτος καφές δεν είναι πρωινό!!!! Την ημέρα λοιπόν των εξετάσεων είναι σημαντικό ο μαθητής να λάβει ένα πλήρες πρωινό, καθώς μετά την βραδινή αποχή από το φαγητό, ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια.  Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως καύσιμη ύλη, οπότε τρόφιμα όπως  τα σιτηρά ολικής άλεσης: δημητριακά, βρώμη, πίτουρο, ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια  μπορούν να αποτελέσουν ιδανικές επιλογές. Έρευνες  επιβεβαιώνουν ότι η λήψη ενός καλού και ισορροπημένου πρωινού μπορεί  μα διατηρήσει την πνευματική απόδοση σε μεγαλύτερα επίπεδα και για περισσότερη ώρα και μειώνει το άγχος.

2. Μην ξεχνάτε την σωστή ενυδάτωση. Οι αυξημένες θερμοκρασίες και το στρες μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.  Μικρές γουλιές νερό και συχνά μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Επίσης, οι φυσικοί χυμοί καθώς και  τα ροφήματα βοτάνων χωρίς καφεΐνη μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές πηγές ενυδάτωσης. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους καφέδες που παροδικά θα προσδώσουν κάποια τόνωση στον οργανισμό λόγω της καφεΐνης αλλά μακροπρόθεσμα αυξάνουν την αφυδάτωση στον οργανισμό. Μην περιμένετε να νιώσετε δίψα για να πιείτε νερο, το αίσθημα της δίψας γίνεται αισθητό όταν η αφυδάτωση έχει προχωρήσει αρκετά.

3. Η πρόσληψη ω-3 και ω-6 λιπαρών είναι σημαντική σε περιόδους στρες και έντονης πνευματικής κόπωσης. Η κατανάλωση  ψαριών 2 φορές την εβδομάδα ( όχι τηγανιτών) θεωρείται ιδανική  για την ενίσχυση της μνήμης.  Προτείνεται η κατανάλωση  λιπαρών ψαριών τουλάχιστον την μία φορά, όπως  είναι η σαρδέλα, ο γαύρος ο σολομός, ο τόνος  και  θαλασσινά, καθώς και μικρή ποσότητα ξηρών καρπών (καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσποροι) . Μεγάλη προσοχη στις μερίδες των ξηρών καρπών αν θέλουμε να έχουμε τα ωφέλη τους, χωρίς την προσθήκη  περιττού βάρους. Μία μικρή χούφτα περίπου  6-8 αμύγδαλα είναι ιδανική για να καλύψει τις απαραίτητες ανάγκες του μαθητή.

4. Δεν παραλείπουμε τα ενδιάμεσα γεύματα (σνακ) και κατα προτίμηση επιλέγουμε  τα φρούτα.  Η γλυκόζη που περιέχουν τα φρούτα είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου.Η έλλειψη γλυκόζης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, μειωμένη συγκέντρωση και κόπωση.  Η εποχή μας ευνοεί με αρκετές επιλογές σε φρούτα, πλούσια σε νερό , γεύση και αντιοξειδωτικά. Ένα  μπολ  με 10-15 κόκκινα κεράσια, 2 βερύκοκα, 1-2 ζουμερά ροδάκινα  μπορούν άνετα να  καλύψουν και την ανάγκη μας για γλυκό.

5. Τέλος, όσοι επιθυμούν και κάποιο  γλύκισμα, η μαύρη σοκολάτα με πάνω απο 70% κακάο σε μικρή ποσότητα είναι  μια καλή και αρκετά ωφέλιμη επιλογή. Πλούσια σε καφεΐνη και αντιοξειδωτικά,  αυξάνει την  παραγωγή ενδορφινών, ουσίες που  μας ανεβάζουν τη διάθεση.  Προσοχή στην ποσότητα και στον τρόπο που την χρησιμοποιούμε.

Τέλος ο ύπνος και η άσκηση είναι απαραίτητοι σύμμαχοι στην πνευματική ευεξία του μαθητή. Οι επαρκείς ποσότητες ύπνου  μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην συγκέντρωση όσο και στις αυξημένες αντοχές κατα την διάρκεια της ημέρας.  Η άσκηση από την άλλη μπορεί να μας τονώσει την διάθεση και την πνευματική διαύγεια.  Ακόμα  και ένα εικοσάλεπτο περπάτημα μπορεί  να μειώσει  τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) που ειναι ιδιαιτερα αυξημένα.

Καλη επιτυχία σε όλους!!!  Μην ξεχνάτε ότι οι πανελλήνιες είναι απλά μια δοκιμασία και όχι το τέλος του κοσμού.  

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart