Η παρεξηγημένη αγκινάρα ως super food.
/
/
Η παρεξηγημένη αγκινάρα ως super food.

Η παρεξηγημένη αγκινάρα ως super food.

Ο μήνας που διανύουμε είναι ο καλυτερος για τους λάτρεις της φρέσκιας αγκινάρας. Ωστόσο κατεψυγμένες ή σε κονσέρβα μπορούμε να τις καταναλώσουμε ολον τον χρόνο.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές για αυτο και πολλοι την κατατάσουν στα super foods. Αν και το πιο νόστιμο μέρος τους για τους περισσότερους είναι το εσωτερικό τους, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 16 τροφές πηγές πρωτεϊνης, για νηστεία ή φυτοφαγία.
Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Ερευνες έχουν αποδειξει ότι οι αγκινάρες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά (η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες, η κυναρίνη) από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό. Μάλιστα, σε μια μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας Των Ηνωμενων Πολιτειων για τα επιπέδα των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν σε 1.000 διαφορετικά τρόφιμα, η αγκιναρα κατέχει την εβδομη θέση.
Ενισχύουν το πεπτικό σύστημα και βελτιώνουν την πέψη, καθως αποτελούν φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης.
ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί στη νηστεία.
Βοηθουν στη Μείωση της χοληστερόλης Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά στα φύλλα αγκινάρας μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL).Το εκχύλισμα των φύλλων της άγριας αγκινάρας (Cynara scolymus ) χρησιμοποιείται ως φυτικό φάρμακο στη φαρμακοβιομηχανία για τη μείωση της χοληστερόλης, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για το θέμα αυτό.
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.Οι φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικές συνέπειες για την υγεία στην πρόληψη των κινδύνων των χρόνιων ασθενειώνκ, καθως βοηθουν και στηην μειωση της δυσκοιλιοτητας. Μια μεσαία αγκινάρα έχει περισσότερες φυτικές ίνες από ό, τι ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα.
Οι άγριες αγκινάρες είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου που είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση υψηλής πίεσης του αίματος καθως και βιταμινης Κ.

Χριστίνα Καρτσωνάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart